Kulttuurin kunnossapitoa kuntatasolla - rahaa, tiloja ja töitä

Kuluvan hallituskauden kovien kulttuurileikkausten vastapainoksi valmisteltu kulttuuripoliittinen selonteko on edennyt eduskuntakäsittelyyn. Selonteko on paperi valtion tulevaisuuden kulttuurivisiosta, jota toivottavasti seuraa käytäntöön menevä toimenpideohjelma. 

Helmikuussa kuultiin eduskunnan suuressa salissa pontevia puheenvuoroja kulttuurin merkityksestä ja vaikutuksesta. Viime viikolla eduskunnan sivistysvaliokunta otti selonteon käsittelyynsä julkisessa asiantunijoiden kuulemistilaisuudessa. 

Sivistysvaliokunnan kuulemisessa nousi esille kuntavaalienkin kannalta keskeinen huomio - kulttuurin alueellisesta saavutettavuudesta ja riittävistä resursseista tulee huolehtia nyt ja tulevaisuudessa. Kulttuuripoliittinen selonteko on tulevaisuuden visio, jonka todeksi tekemiseen kannustettiin asiantuntijakuulemisessa myös kuntatasolla. 

Kiristynyt kulttuurin rahoitus asettaa painetta kuntien budjetille. Myös Tampereen on varmistettava, että kulttuurin, esittävän taiteen ja tapahtumien rahoitukseen satsataan. Kulttuurin rahoitus on nähtävä muunkin kuin perinteisen avustusajatusmallin kautta. Kulttuuri, taide, luovat alat ja tapahtumat ovat myös elinkeinoja ja sen ei tule asettua esteeksi julkiselle rahoitukselle. Taloustutkimuksen mukaan luovat alat tuottavat yli 10-kertaisen hyödyn suhteessa saamaansa julkiseen rahoitukseen. Kulttuuri ja taide onkin nähtävä osana myös elinkeinoelämän ekosysteemiä.

Yhtälailla tärkeää on ymmärtää tamperelaisen kulttuurin ruohonjuuritaso ja omaehtoisen tekemisen merkitys. Vaihtoehtokulttuurin toimijoiden tukeminen tiivistyy yleensä tilakysymyksiin ja niistä väännettiin jälleen muutama päivä sitten ikävin lopputuloksin. Pyynikin aikamatkat ja Koko kylän piha -yhdistys häädetään vanhan kulkutautisairaalan tontilta. Suositulla kulttuuripihalla on järjestetty taidehankkeita ja kaikille avoimia kulttuuritapahtumia vuosia ja se on olemassaolollaan lisännyt Tampereen viehättävyyttä kulttuurikaupunkina. Tämä omaleimaisen ja omaehtoisen toiminnan lopettaminen on kaupungin kulttuurimaineelle kova kolhu ja toivoisin, että asiaan voisi vielä kuntapolitiikan keinoin vaikuttaa.

Otetaan siis luovien alojen potentiaali täysiä Tampereen käyttöön ja satsataan kulttuurin kunnossapitoon! Käytännössä se tarkoittaa riittävää rahoitusta, toimivia tiloja ja mahdollisuutta tehdä työtä luovilla aloilla.

Kuvassa Jenna Lahtisen kuntavaalitavoitteita

Kuntavaalitavoitteideni keskiössä on luovien alojen toimintaedellytykset.

Seuraava
Seuraava

Ehdolle kuntavaaleihin 2025